Изкуство Кино Андрей и пеперудите

balgari.bg

Андрей и пеперудите

Режисьорът Андрей Паунов е роден на 23 февруари 1974 година в София.
Житейските пътеки го водят през Прага, където работи като барман, Вашингтон, където е готвач, Торонто, където е градинар, Ню Йорк, където работи като звукооператор, и Сан Франциско, където е счетоводител. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2000 г. Пише стихове и разкази, прави късометражни филми. Един от тях - "Люси Цак Цак", си завоюва четири големи международни награди и е включен в престижната DVD колекция Full Frame с най-добрите късометражни документални филми на 2003 г.
Дебютният му пълнометражен филм "Георги и пеперудите" - най-награждаваната документална лента, снимана от българин, вижда бял свят през 2004-та. И сценарият, и режисурата са дело на Андрей Паунов. Филмът разказва историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е доктор Георги Лулчев - психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и директор на Дом за възрастни с умствена изостаналост. Мечтата на Георги е на територията на Дома, разположен на 20-ина километра от София, в с. Подгумер, в манастира от XVI век "Св. Димитър", да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб.
"Георги и пеперудите" е представен на повече от 50 фестивала в цял свят и е единственият български филм, носител на голямата награда "Сребърен вълк" от Амстердам - най-престижното отличие за кинодокументалистика. Филмът е прожектиран в кинсалоните на осем европейски страни. В акитва си има още отличия като Диплома на младежкото жури, Специална диплома на регионалното жури - ZagrebDox 2005, "Дон Кихот" от Международната федерация на киноклубовете - Краков 2005, Награда за най-добър регионален документален филм - Сараево 2005, Награда на публиката за най-добър документален филм - Триест 2006, Голямата награда за най-добър документален филм на Понтеведра, Испания, 2006, Награда "International Trailblazers" - Кан 2006, на продуцента Мартичка Божилова за креативност, новаторство, оригиналност и пробив в жанра на документалното кино, Голямата награда на фестивала "Another Connection" - Гьор, Унгария, 2006.
Следващият филм ва Андрей - "Проблемът с комарите и други истории", пък се окичва с наградата "Гриърсън" на Лондонския филмов фестивал The Times BFI. Лентата е ексцентричен и трагикомичен документален разказ за мрачното минало и неясното бъдеще на град Белене.
Скоро младият режисьор ще зарадва публиката си с нов докуметален шедьовър, посветен на Симеон Сакскобургготски.

Интервю с Андрей Паунов помества вестник "Монитор"
Интерени факти за "Георги и пеперудите" прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google