Изкуство Кино "Да обичаме веригите си - те са нашата свобода"

balgari.bg

"Да обичаме веригите си - те са нашата свобода"

Рангел Вълчанов

Рангел Вълчанов е роден на 12 октомври 1928 г. в село Кривина, Елинпелинско. Завършил е театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1953). Работи в СИФ "Бояна" от 1952 като асистент-режисьор и режисьор.
Дебютира в киното с филма "На малкия остров" по сценарий на Валери Петров (1958). Лентата и до днес си остава един от ненадминатите шедьоври в нашето кино. Това е и първият български филм, който получава международно признание - втора награда за режисура в Прага и почетен диплом в Мелбърн. Отличия в Сан Франциско, Лос Аламос, Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан получава и "Слънцето и сянката", отново по живото слово на Валери Петров, творбата е на екран през 1962 година.
Следват "Инспекторът и нощта" и "Вълчицата", тук режисьорската визия се доразвива, израства.
От 1970 до 1972 г. Вълчанов работи в Чехословакия, заснема "Лице под маска" и "Шанс".
Връща се и реализира "Следователят и гората", "Лачените обувки на незнайния воин", "Закъде пътувате?", "А сега накъде?" - незабравими кинопразници за поколения ценители.
Сред шедьоврите му са "Спомени за бъдещето", "Фатална нежност", "Немирната птица любов".
През юли 2006 г. Рангел Вълчанов засне дългоочакваното продължение на филма "А сега накъде?" - "А днес накъде?", въпрос, който мнозина от онова поколение си задават неспирно.
Вълчанов е избран от кинематографичната общност за режисьор № 1 на България за ХХ век.
Лауреат е на Държавната награда "Паисий Хилендарски" за изключителните си заслуги за изграждането и развитието на българското киноизкуство и популяризирането му по света. Член е на БАН. Автор е на книгите "Ура! Най-после онемях", "Хем съм сам, хем няма никой" и "Всички ще умрем. А сега "Наздраве".
Големият режисьор почина на 30 септември 2013-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Безмълвно интервю с твореца - на http://novanews.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google