Изкуство Кино Каубоят на бг киното

balgari.bg

Каубоят на бг киното

Каубоят на българското кино - Джордже (Джоко) Росич, е роден на 29 февруари 1932 г. в сръбския град Крупан. Майката на актьора е българка, баща му е сърбин. В България Джоко имигрира по политически причини на 19-годишна възраст.
Макар че по образование е икономист и журналист и 17 години работи в БНР, Джоко Росич е известен на любителите на седмото изкуство с превъплъщенията си в над 110 филма.
Сред лентите, в които се снима, са "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "На всеки километър", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асе", "Войната на таралежите", "Хан Аспарух", "Време разделно" и др.
Звездата на Джоко Росич изгрява с романтичния ийстърн "Под краката ни свири вятърът" през 1976 г.
В "Смърт няма" по романа на Тодор Монов Джоко Росич си партнира с Петър Слабаков и Григор Вачков, филмът печели втора награда във Варна през 1963 г.
През 1986-а заедно с Георги Черкелов играе в "Съдията", определян като "първия истински български уестърн".
Джоко Росич не стъпва на театрална сцена, смята театъра и киното за два различни занаята.
Освен в наши филми се снима и в сръбски и унгарски кинотворби.
За приноса си към българското кино през 2010 г. Росич получи наградата "Златен век" на Министерството на културата. Носител е и на орден "Кирил и Методий".
През 1999 г. получава награда за главна мъжка роля на 29-ия национален кинофестивал в Унгария за филмите "Законът на циганите" и "Страст". Удостоен е и с ИКАР на Съюза на артистите в България за 2004 г.
Гласа си Джоко Росич даде на видеоклипа на песента "Йовано, Йованке" в аранжимент и изпълнение на"Ку-ку Бенд".
Големият актьор почина на 21 февруари 2014 г.

Интервю с уникалния актьор прочетете в списание "Бела"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google