Изкуство Кино Пръв във всичко

balgari.bg

Пръв във всичко

На 13 януари 1915 година една родна комедия в стила на известния френски актьор Макс Линдер излиза на екран. "Българан е галант" - първият български филм, е дело на Васил Гендов.
Гендов е роден на 24 ноември 1891 г. в Сливен.
Завършва висша театрална школа във Виена, специализира във Филмова къща АИКО в Берлин.
От 1920 г. е директор, режисьор и актьор в Софийския пътуващ театър.
Създава първата българска филмопроизводствена кооперация "Янтра филм".
Инициатор е за учредяването на Съюза на кинодейците в България (1931 г.), както и на Музея на българската кинематография, сега - Българска национална филмотека (1948 г.).
Петнайсетминутната лента "Българан е галант", на която Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля, се снима 20-ина дни по софийските улици и дворове под дъжд от неодобрителни възгласи, понякога - придружени с камъни.
След прожекцията си в салона на "Модерен театър" черно-белият ням "пионер" има странна съдба зад граница - "присвоен" е от мним режисьор и е показван и в Европа, и в Америка.
Васил Гендов създава 11 филма, сред които "Любовта е лудост" (1917 г.), "Дяволът в София" (1921 г.), "Бай Ганьо (1922 г.), "Военни действия в мирно време" (1922 г.), "Човекът, който забрави бога" (1927 г.), "Буря на младостта" (1930 г.) и др.
Негово дело е и първият български звуков филм - "Бунтът на робите", създаден през 1933 г. Лентата разказва за живота и делото на Васил Левски, в ролята на Апостола се превъплъщава самият Гендов.
Изминали са 60 години от гибелта на легендарния ни възрожденец и режисьорът иска да използва родната му къща на Левски за филма. На мястото й обаче заварва руини. Благодарение на неговите усилия и на родолюбието на полковник Петър Димков, бъдещия народен лечител, тогава - началник на Карловския гарнизон, родният дом на Апостола е спасен от разрушаване.
Васил Гендов умира на 3 септември 1970 г. в София.
13 януари - датата на премиерата на "Българан е галант", е ден, в който празнуват всички български кинотворци.
Името си - "Любовта е лудост", "дава" една от творбите на Гендов на мащабния кинофестивал, провеждащ се ежегодно във Варна.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за твореца - на www.desant.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google