Изкуство Кино В търсене на духовните жалони

balgari.bg

В търсене на духовните жалони

Режисьорът Владислав Икономов е роден на 16 май 1938 г. в София.
Завършва "Кинорежисура" в Държавната висша школа за театър и кино в полския град Лодз през 1961-ва.
Работи като стажант-режисьор (1959), ас. режисьор (1960-1963) и втори режисьор в Полша. През 1964-та започва работа като режисьор-постановчик в Студия за игрални филми "Бояна", където твори до 1989-а. През периода 1990-1992 е главен редактор в БНТ.
Професор Владислав Икономов преподава филмова и телевизионна режисура и сценаристика в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" от 1976-а.
Негови са филмите "Щъркелите", "Призованият не се яви", "Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики", "Нещастен случай", "Нефт", "Петимата от РМС", "Всеки ден, всяка нощ", "За времето и за хората", "Уони", "Среща на силите", "24 часа дъжд", "Издирва се…", "Кутията на "Пандора", "Мечтание съм аз...", "Денят на владетелите", "Пет жени на фона на морето", "Капан", сериалите "Произшествие на сляпата улица" и "Фильо и Макензен", "Прости нам".
Автор е на документалните ленти "Виетнам е близо" (по негов сценарий), "София на колела" (режисьор и сценарист), "Чили, година първа", "Празник", "Перуански бележник", "Културата на България", "Смърт на пътя".
Написал е книгите "За един милион долара и още незаснети филми", "Сняг вали. Двеста часа в края на века", "Сянката на огъня".
Владислав Икономов е носител на Голямата награда на публиката за филма "По път" на ІІ фестивал на студентските филми във Варшава (1959), Първа награда за "Виетнам е близо" в Камбоджа (1969), Награда в Лайпциг - за филма "За времето и за хората" (1979), награда за режисура за "24 часа дъжд" - Орлеан (1983), диплом в Маями през 1984-та и награда в Акапулко същата година и др.
Режисьорът легенда почина на 21 юни 2014-а.

Интервюта с доайена прочетете на www.blitz.bg
Етикети:
 

Коментари  

 
#1 Момчил Карамитев 2014-05-16 09:49
Честит рожден ден, г-н Икономов,
искренни благопожелания за добро здраве и още творчески подвизи!
М.К.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google