Изкуство Кино Наш аниматор с награда за документален филм

balgari.bg

Наш аниматор с награда за документален филм

Иван Танкушев, аниматор и режисьор, спечели наградата на филмовия фестивал в Ню Йорк за най-добър документален филм с лентата си "The Tale of An Phuc House". Филмът разказва за последствията от използвания от американските въздушни сили по време на Виетнамската война хербицид Agent Orange.
91-минутната продукция среща зрителя с Кунг, който през 2006 г. създава центъра "Phuc" ("Мир и щастие"). В "Phuc" помагат на пострадалите от разпръскването на вредното вещество, вследствие на което поколения виетнамци се раждат с тежки увреждания.
Танкушев, който е женен за виетнамка, детайлно документира ежедневието и борбата за равноправен живот на засегнатите - над 4 и половина милиона души.
Тематиката на филма контрастира с досегашните творчески търсения на Танкушев, работил за анимационни сериали като "Семеен тип" и "Артур", който му носи три награди "Еми". 

Иван Танкушев е роден на 20 декември 1959 г. в София. Завършва средно училище по приложни изкуства, след това - анимация във ВИТИЗ през 1985-а.
Рисува карикатури, прави рекламни клипове.
Режисьор е на анимационните ленти "Мисията" (1990), "Робинзониада" (1988), "Суматоха" (1987) - където е и сценарист, "Илюзион" (1983).
Дебютната му анимационна лента "Суматоха" печели отличия в Пловдив, Варна, Мюнхен, Краков и Хирошима.
Днес Танкушев живее в Монреал. Пътува много, реди фотоизложби и преподава изкуство на деца сираци.
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google