Изкуство Кино Георги и матриците

balgari.bg

Георги и матриците

Георги Боршуков е на 26 години, когато държи в ръцете си най-високото киноотличие - "Оскар". През 1999 г. с наградата са отличени визуалните ефекти на лентата "В какво се превръщат мечтите" с Робин Уилямс - филм, по който е работил и българинът.
Боршуков е роден през 1973-та, завършва софийската математическа гимназия, след което се мести в САЩ през 1992-ра. Получава бакалавърска степен по електронно инженерство в университета в Рочестър през 1995-а, а през 1997-а - и магистратура по компютърна графика в университета в Бъркли.
Работата му по късометражния "Кампаниле" му отваря вратите на Холивуд.
Технологията, която позволява на Нео и агент Смит да летят с насочени един към друг пистолети, е магистърска разработка на Боршуков. Именно тези визуални ефекти печелят "Оскар" за "Матрицата". Георги работи и за реализицията на втората и третата част на филма, както и за "Мисията невъзможна 2".
За своето постижение в "Матрицата" Боршуков е получил и награда от Американската академия за киноизкуство и наука - отличен е за "разработването на система за генериране на изображения, позволяващи хореографирано движение на камерата чрез реконструирани чрез компютърна графика декори".
От 2004-та до 2009-а Боршуков работи за компания за видеоигри, а от 2009-а ръководи научния екип на технологична компания в Портланд.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google