Изкуство Кино Българска четка в Холивуд

balgari.bg

Българска четка в Холивуд

Художникът и аниматор Румен Петков е роден на 26 януари 1948 г. в София.
През 70-те и 80-те години е част от екипа на сп. "Дъга", създател е на филмовата поредица "Приключенията на Чоко и жабока Боко".
Отличен е със "Златна палма" в Кан, но не взима приза в ръце. Наградата е присъдена на него и на Слав Бакалов за филма им от 1983-а "Женитба". За признанието научават по телефона, защото не са изпратени на фестивала. Къде е сега блестящата им палмова клонка, никой не може да каже.
Художниците работят върху анимацията независимо един от друг. Петков рисува историята на кандидат-младоженеца отвън, Бакалов щрихира ставащото в главата му. Как са свързани двата свята ли? Когато героят на Петков например си бръкне в ухото, влизаме в създадените от Бакалов мисли.
През 1990-а Румен Петков заминава за Съединените щати. В Лос Анджелис късметът му се усмихва в лицето на Джон Уилсън - двамата се познават от Седмицата на световната анимация в Атина през 1985-а. Препоръчан от Уилсън, Румен Петков започва да рисува в малко студио. Бързо овладява и компютрите.
Скоро го наемат в "Klasky Csupo" - авангардното студио на унгарци, залагащо на европейския стил. В него се ражда прочутото "Семейство Симпсън". Тук Петков стартира като анимейшън чекър - човек, който проверява за грешки филмите. После се присъединява към екипа на аниматорите.
В средата на 90-те влиза в Cartoon network. Компанията се намира в прочутата анимационна лаборатория "Hanna-Barbera". Две години Румен работи по любимите на милиони деца и възрастни "Джони Браво", "Лабораторията на Декстър", "Крава и Пиле". В "Юнивърсал" пък се труди върху емблематичната поредица "Уди Кълвача".
Днес Румен Петков рисува и преподава.Известен е като един от най-добрите слагъри - професионалистите, задаващи ритъма на филма. Позволяват си ги само големи студиа като "Дисни" и "Юнивърсъл".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google