Изкуство Кино И малкият екран я обича

balgari.bg

И малкият екран я обича

Едно от най-чаровните лица на българската сцена и екран - Виолета Гиндева, се ражда на 14 юни 1946 г. в Сливен.
Още като дете сама си изработва декори и кукли, за да поставя свои театрални спектакли пред децата от улица "Веслец" в родния си град.
За голямото изкуство, наречено театър, я открива Асен Траянов, който в тогавашния Дворец на пионерите води драматичен състав.
Виолета завършва ВИТИЗ през 1968 г. Започва работа в русенския театър "Сава Огнянов".
Първата й любов е телевизията - дебюта си пред камера прави в "Светът е малък" на Иван Радоев. В този спектакъл на Телевизионния театъкр за първи път си партнира със Стефан Данаилов. Творбата - под режисурата на Вили Цанков - печели втора награда на Международния фестивал на тв театри. Следва "Един снимачен ден" на Борислав Шаралиев и Валери Петров - с него екипът печели втора награда на фестивала в Карлови Вари през 1968-а.
Година по-късно се Гиндева се снима в "Иконостасът", партнира на Стефан Данаилов и Йосиф Сърчаджиев в "Черните ангели" на режисьора Въло Радев през 1970 г. Играе в "Демонът на империята" (1971), "Дъщерите на началника" (1973), "Спомен" (1974).
През 1975 г. се снима в "Сватбите на Йоан Асен" заедно със Стефан Данаилов, Апостол Карамитев и Коста Цонев. В "Чичо Кръстник" на режисьора Стефан Димитров си партнира с Коста Цонев, Стефан Мавродиев и Катя Паскалева (1988).
Широката публика я познава от ролите й в постановки на Телевизионния театър. Играе на сцената на Народния театър. Когато отказва ангажимент в тв поредицата "На всеки километър", пет години не я канят в киното - такава е партийната разпоредба.
Още с първите си изяви Виолета Гиндева грабва сърцата на публика и критика. Печели Първа награда за женска роля на Международния Варненски кинофестивал през 1968 г., Трета награда за женска роля на Петия национален преглед на българската драма и театър през 1974 г., Първа награда на Първия национален преглед на кафе-театрите през 1982 г.
Носителка е на Орден "Св. св.Кирил и Методий" огърлие за особено значими заслуги в областта на културата (2006).
Създава Първия международен филмов фестивал за Европейско кино под патронажа на ръководителя на Европейската делегация Дмитрис Куркулас през 2004 г.
От 2003 до 2007 г. е заместник-кмет на Пазарджик от квотата на БСП.
От 2008-а ръководи своя първи самостоятелен клас по актьорско майсторство в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Води клас и в Театралния колеж "Любен Гройс".

Още срещи с актрисата - на www.monitor.bg и www.168chasa.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google