Изкуство Кино Кино като изповед

balgari.bg

Кино като изповед

Георги Дюлгеров е роден на 30 септември 1943 г. в Бургас. Завършва филмовия институт в Москва. Дипломната му работа е по разказа на Хайтов "Изпит" и е озаглавена "Бондарь" (бъчвар).
В българското кино Дюлгеров дебютира с новела по същия разказ, вече под името "Изпит" - лента с много визия и малко текст.
Тогава критиката пише, че в българското кино влиза режисьор с почерк извън познатите стандарти и канони на соцреализма, дързък млад човек с вкус към експериментаторска визия и изповеден прочит на историите, които разказва.
Дюлгеров демонстрира тези свои качества и в "Авантаж".
Филмът има невероятна съдба. Не разрешават на Георги Дюлгеров да снима тв сериал за Априлското въстание под заглавието "Да отвориш рана". Остават само пробните снимки на Руси Чанев като Бенковски и творческото партньорство на двамата.
По-късно Чанев показва на Дюлгеров книгата на Петко Здравков "Един прокурор разказва", актьор и режисьор заедно пишат сценария.
През пролетта на 1976 г. сценарият е приет и работат по филма започва.
Две години по-късно "Авантаж" впечатлява строгото жури на фестивала в Западен Берлин в състав: Патриша Хайсмит, Лариса Шепитко, Серджо Леоне, Тео Ангелополус, Конрад Волф.
Лентата на Дюлгеров взима "Сребърна мечка" - и досега това е най-голямото международно признание за българското кино.
Веднага след "Авантаж" режисьорът заснеме "Трампа" по книгите на Ивайло Петров "Объркани записки" и "Три срещи" - филм за силата на таланта, за творческите компромиси и сложните човешки отношения. Този филм запази за българската история образа на Петя Дубарова, която в епизодична роля играе себе си.
През 1980 г. на екран излиза "Мера според мера" - магическа смес от игрално и документално кино. 
"Мера според мера" е и последният филм на Григор Вачков.
По мотиви от едноименната новела на Радичков Георги Дюлгеров снима "Козелът".
Отново Руси Чанев, с когото работи в "Мера според мера" режисьорът снима в "Буферна зона", а с "Лейди Зи" печели Голямата награда на фестивала "Сърцето на Сараево" и "Златна Афродита" от варненския "Любовта е лудост".
Проф. Георги Дюлгеров е член на Европейската филмова академия от 1994 г. През 2014-а бе отличен с Наградата на София за цялостен принос в развитието на киноизкуството у нас.


Интервю с твореца помества вестник "Монитор"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google