Изкуство Кино През смях и гняв

balgari.bg

През смях и гняв

alt"Бащата" на Тримата глупаци - Доньо Донев, е роден на 27 юни 1929 г. в Берковица. Като юноша бъдещият аниматор и карикатурист се увлича от музиката, свири на акордеон, но любовта към изобразителното изкуство надделява. Донев завършва специалността "Графика" в Националната художествена академия през 1954 г.
Първият му анимационен филм като художник е "Грух и Грушка" (1957), а с "Дует" (1961) дебютира като сценарист и режисьор. Работил е като художник във в. "Вечерни новини" (1954-1956), художник и режисьор в отдела за анимационни филми в Студията за игрални филми (1956-1970) и в Студията за анимационни филми(1970-1993), където е и ръководител на творчески колектив.
Повече от сто анимационни филма създава неуморният творец. Сред тях най-известна е поредицата "Тримата глупаци". В кратичките и много забавни, с много хумор разказани истории превъплъщенията на рисуваните герои осмиват онези черти от българския характер, които огорчават и възмущават твореца. Донев работи върху "Тримата глупаци" в продължение на две десетилетия - от 1970 г. до 1990 г. През годините "глупаците" се превъплъщават в множество роли - "Тримата глупаци - ловци" (1972), "Тримата глупаци и автомобилът"(1973), "Тримата глупаци и кравата" (1974), "Тримата глупаци и дървото" (1977), "Тримата - атлети"(1979), "Тримата глупаци - педагози" (1980), "Тримата глупаци - рибари" (1982), "Тримата глупаци в ресторанта"(1988), "Тримата глупаци в бита и спорта" (1993). Няма филм от поредицата, който да не е получавал награда в чужбина.
Заедно със съмишленици Донев пренася героите си и на хартия - художникът е главен редактор на вестниците "Тримата глупаци" (1989-1997) и "Четиримата глупаци" (1997), както и на списание "Фрас".
Сред другите по-известни филми на Доньо Донев са "Шега", "Хепи енд", "Умно село", "Кауза пердута", "Мишената", "Пардон", "Нарекохме ги Монтеки и Капулети", "Екограма".
През 1998 г. Доньо Донев дебютира като актьор във филма "Вагнер".
Списъкът му с международни и български отличия, връчени на аниматора, е дълъг - Голямата награда от Международния фестивал за документални и късометражни филми в Оберхаузен (Германия), 5 златни награди от международните кинофестивали в Барселона и Билбао, Наградата "Сребърен дракон" от Международния фестивал на късометражното кино в полския град Краков, Наградата на Съюза на българските художници за сценография, Наградата за цялостно творчество на Съюза на българските филмови дейци. Носител е и на орден "Кирил и Методий" II степен.
Преподава анимационна режисура в НАТФИЗ. Като карикатурист участва в много изложби у нас и в чужбина.
Доньо Донев почина на 28 ноември 2007 г. в София.

От http://e-vestnik.bg

На какво се гневи и кого ругае художникът - в интервю за вестник "Монитор"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google