Изкуство Кино Кинозвезда от европейска величина

balgari.bg

Кинозвезда от европейска величина

Стефан Данаилов се ражда на 9 декември 1942 година в столицата. Още като дете се снима в лентата "Следите остават" и магията на киното сякаш измества интереса към историята и любовта към морето, които юношата изпитва.
През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. Завършва образоването си при Методи Андонов и Анастас Михайлов през 1966 г. и отива в Пловдивския театър.
Първите роли на Данаилов в киното са в "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма "Първият куриер", но телевизионният сериал "На всеки километър" (1969) правят от Данаилов звезда.
През 1973 г. се връща отново към сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на Българската армия, а от 1979 г. играе в Народния театър.
След ролята на майор Деянов от култовата тв поредица младият актьор се превъплъщава в множество екранни образи. Филмите, в които се снима, са сред емблематичните за българското кино "Черните ангели", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Юлия Вревская", "Борис I", "Търновската царица". Освен в драматични образи Стефан Данаилов "влиза" и в комедийни - като в лентите "Дами канят", "Топло", "От нищо нещо".
След 10 ноември 1989 г. Данаилов се снима в италианския телевизионен сериал "Октопод", който му носи известност и зад граница. Участвал е в продукции на Русия, Германия, САЩ, най-новото българско кино също не може без него ("Испанска муха", "След края на света").
Носител е на наградата за най-добра мъжка роля в "Князът" и "Черните ангели" от Фестивала на българските филми във Варна през 1969 г. Определен е за най-популярния актьор в Чехословакия за 1976 г.
Стефан Данаилов е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", от 1988 г. преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ.
Лауреат е на орден "Стара планина" и на наградата "Паисий Хилендарски", връчвана от Министерството на културата за изключителен принос в българската култура.
От 2005 до 2009-а година Стефан Данаилов беше министър на културата в кабинета на Сергей Станишев.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с Мастера помества "Стандарт"

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google