Изкуство Кино Време за кино

balgari.bg

Време за кино

Людмил Стайков е роден на 18 октомври 1937 година в София. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1960 г., две години по-късно получава магистърска степен по актьорство и режисура за драматичен театър. От 1960 до 1965 г. работи като режисьор в Драматичен театър "Адриана Будевска" в Бургас.
Сред постановките му в морския град и по-късно в Младежкия театър в София могат да бъдат откроени "В полите на Витоша", "Я, колко макове", "Краят на нощта", "Спасителят в ръжта" и др. После Стайков прави поредица документални филми и предавания в БНТ, където работи като режисьор от 1965-а. През 1967-а специализира филмова и телевизионна режисура във Франция. Като режисьор в БНТ снима документални филми за върховите постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство, получава и покана за участие в италианския документален проект "Европейски столици па културата" заедно с Карло Лидзани, Кен Лоуч, Кшищов Зануси, Миклош Янчо и др.
От 1971 г. Людмил Стайков е режисьор и художествен ръководител в СИФ "Бояна".
Още с дебюта си в игралното кино - "Обич" (1972), Стайков получава златен медал на кинофестивала в Москва - най-високото отличие, печелено от български филм. Главна награда на фестивала в Карлови Вари печели творбата му "Илюзия", ала огромната популярност, на която се радват лентите му, идва с трилогията "Хан Аспарух" и "Време разделно" по романа на Антон Дончев. Четири пъти му е присъждана наградата за режисура на СБФД, три пъти - наградата за киноизкуство на София, през 2007 г. - за цялостно творчество. Два пъти е получавал "Златна роза" на фестивала във Варна.
Людмил Стайков е създател и главен селекционер на Световната кинопанорама "София" (1987-1991 г.) и генерален директор на "Българска кинематография" (1986-1991 г.). Бил е член или председател на жури на международни кино- и телевизионни фестивали, удостоен е с орден "Академични палми" на Френската република (1987 г.), по покана на тази страна два пъти е председателствал международно жури - в Антананариво и Отава, по време на Фестивала на франкофонията. Негови филми са участвали на фестивалите в Кан, Монреал, Лос Анжелис, Сан Франциско, Ванкувър, Делхи, Токио, Монтрьо, Сиатъл и др. Прожектират се в европейските страни, в Япония, Мексико, САЩ, Русия. Индия, Китай, Иран и др. Филмът "Време на насилие" - вариант за световно разпространение на "Време разделно", е сред 11-те най-добри ленти на годината в специалната селекция на Международния кинофестивал в Токио, а "681 - величието на хана" е сред 30-те творби от целия свят, селекционирани на същия фестивал някоклко години по-рано.
Педагогическата му дейност започва през 1973 г. - с началото на кинообразованието в България, избран е за пръв председател на Асоциацията на хабилитираните преподаватели по екранни изкуства у нас. Професор е по филмова и телевизионна режисура (от 1976 г.) и заместник-ректор на Академията.
Людмил Стайков е академик, действителен член на БАН, от 2004 година.

Информацията е на БАН

Интервю с режисьора помества http://novjivot.info

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google