Изкуство Кино Високият мерник на твореца

balgari.bg

Високият мерник на твореца

Никола Рударов е роден на 6 декември 1927 г. в София.
Учи право, но в трети курс напуска университета и постъпва в новооткритото тогава държавно училище по кинематография, където завършва кинорежисура.
22 години Рударов чака да му разрешат сам да режисира филм. Причината е, че през 1957 г. брат му Георги - един от най-добрите тенори на България, заминава на лечение в Германия и не се връща.
Кинокариерата си Никола Рударов започва като актьор. През 1967 г. се снима в "Шведски крале", следват "Един снимачен ден", "Признание" и др.
Като режисьор прави шест филма - "От нищо нещо", "Комбина", "Да изядеш ябълката", "Хора отдалече", "Бронзовата лисица", "Вик за помощ".
През 1982 г. култовата лента "Комбина" печели наградата на публиката на кинофестивала във Варна, а през 1987 г. "Вик за помощ" е отличен с голямата награда в Авелино, Италия.
Като актьор Никола Рударов участва в около 30 наши и чужди филма ("Вчера", "Адио, Рио", "Пантуди", "Сезонът на канарчетата", "След края на света", "Карнавалът" и др.).
"Сега ще видите вие кон боб яде ли?" Тази реплика, изречена от учителя по математика Баръмов във "Вчера", никога няма да бъде забравена от българския зрител.
"За мен киното е площадно изкуство и то трябва да бъде максимално близко до зрителя. Това в никакъв случай не значи, че творецът трябва да принизи своя мерник", казва режисьорът за седмото изкуство.
Никола Рударов почина на 26 март 2010 г.

Източник: www.24chasa.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google