Изкуство Кино Светът на киното е... малък

balgari.bg

Светът на киното е... малък

Стефан Командарев е роден в София на 28 септември 1966 година. Дипломиран лекар е, има 4-годишна психиатрична практика в детска клиника. После завършва режисура в НБУ (1998) и става част от екипа на предаването за класическо българско кино "Понеделник 8 и половина" на БНТ.
Във филмографията на Командарев присъстват документалните ленти "Хляб над оградата" (2002), "Азбука на надеждата" (2003), Please Shut up Band (за Арабел фон Караян), "Зона С" и др.
В конкурсната програма на фестивала "Златната роза" Командарев участва с игралния филм "Пансион за кучета"” по сценарий на Юрий Дачев. Филмът е създаден по едноименната пиеса, играна с успех в столичния Малък градски театър "Зад канала".
Тазгодишната документална програма на София Фирм Фест се откри с прожекция на "Градът на жените баданте" - филм, в който Стефан Комантарев разказва за поминъка на град Вършец, където всяко второ семейство е изпратило жената да се грижи за възрастни или болни хора някъде в Европа.
Името на Стефан Командарев обаче се свързва с един от най-успешните български игрални филми в ново време - "Светът е голям и спасение дебне от всякъде", по автобиографичния роман на писателя емигрант Илия Троянов. Лентата стигна до втория етап в борбата за наградите "Оскар" през 2010-а.
За наградите, спечелени от "Светът е голям...", прочетете тук.

Интервю с Командарев помества www.btv.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google