Изкуство Кино С най-високо отличие в анимацията

balgari.bg

С най-високо отличие в анимацията

Художникът и писател Слав Бакалов е роден през 1945 г. в София. Завършва Художествената гимназия в столицата през 1964-та, а от 1970 до 1975-а учи в Института по кинематография в Москва, специалност "Живопис за анимационни филми".
През 1975 г. Бакалов започва работа като художник и сценарист в Студия за анимационни филми "София". Автор е на 55 анимационни филма по свой сценарий, един от които е пълнометражен, а четири - документални, сред тях "Черно и бяло", "Модел № 1, 2 и 3", "Изход", "Приказка за дупката" ("Забранено за възрастни"), "Пиратско злато", "Фортуна", "Гуменото пате", "Чугунената касичка", "Картоф на небосвода", "Пасторал", "Близката далечина", "Летяща чиния", "Заветна цел", "И ний сме дали нещо на света", "Фигуративно казано", "Всяка жаба да си знае гьола", поредицата "Малкият змей". Още толкова е написал за свои колеги. Подреждал е над 40 самостоятелни изложби у нас и чужбина.
За анимационните си филми Слав Бакалов е награждаван с едни от най-престижните отличия в света. Носител е на Първа награда за анимация в Анеси, "Златна плоча" в Атина, "Сребърен дракон" в Краков, Награда за постижения в анимацията - Отава.
През 1985 г. Слав Бакалов грабва "Златна палма" за най-доъбр късометражен филм с анимационната творба "Женитба" на филмовия фестивал в Кан. Негов съавтор е Румен Петков, филмът е оцветен в Япония по напълно нова технология.
През последните две десетилетия Слав Бакалов режисира и пише романи, но не се отказва и от четката.
През 2008 г. режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричния театър. Автор е на книгите "Плъхове в капан", "Хомо фермата", "Дзът, или Животът и смъртта на един задник", "Плужек".

Словесен автопортрет Слав Бакалов си рисува на www.temanews.com

Още - на www.svobodennarod.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google