balgari.bg

Багрите на словото

Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Завършва Художествената гимназия, а през 1974-та - Националната художествена академия.
Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията.
Автор е на седем стихосбирки.
Носител на международни и български награди, сред които Голямата награда на СБХ "Илия Бешков" за рисунка (1985), награда на Асоциацията на френските художници (1996) и др.
По негова инициатива през 1993 г. е учреден фонд "Поддържане на изкуството" към СБХ. Удостоен е с наградата на Дружество "Гражданин" за култура и изкуство за 2000 г.
Негови творби са показвани в рамките на общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др.
Призведенията на Георги Трифонов са част от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия и др.)
Художникът почина на 4 юни 2011 г.

Вижте материал на БНТ тук
Стихове на Георги Трифонов са публикувани във facebook
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google