Изкуство Изобразително изкуство История на изкуството и пъстри пазари в творчеството на гениална ръка

balgari.bg

История на изкуството и пъстри пазари в творчеството на гениална ръка

Художникът Антон Митов се ражда на 1 април 1862 година в Стара Загора. 
Завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция през 1885-а и се връща в родината, за да преподава в гимназиите в Стара Загора, Пловдив, Варна и София. 
Той е сред инициаторите за създаване на Рисувалното училище (днес - Художествена академия) и негов директор през годините 1912-1918 и 1924-1927-а. Преподава история на изкуствата, перспектива и методика на рисуването.
Публикува критически текстове и полемични статии под наслов "Писма върху България", пише за вестниците "Вечерна поща", "Свят", "Мир", сп. "Изкуство", на последното е редактор от 1895 до 1899 г.
Антон Митов е изнесъл над 750 беседи за изобразителното изкуство из цялата страна, автор е на първия труд по история на изкуствата на български език - "Ръководство по всеобща история на изкуството" в осем части, излизала от 1925-а до 1927-а.
Двамата с Ян Мърквичка инициират основаването на Дружество за поддържане на изкуството в България.
През 1911-1912 г. Антон Митов работи върху проектите на мозайките на храм паметник "Александър Невски" и създава религиозни творби в светски стил. Автор е на първите театрални костюми у нас и организатор на първите художествени изложби. Участва в експозиции в Париж, Чикаго, Венеция. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерията в Пловдив и др.
Наричат Антон Митов "художника на пробуждащия се живот в следосвобожденска България". Картините му са изобразяват пъстри оживени пазари, ярки селски дрехи, натюрморти, пейзажи. Оставя и произведения, посветени на Балканската война. Негови са илюстрациите на Вазовите "Под игото", "Утро в Банкя", "Нова земя". 
Сред емблематичните за Митов творби са "Пазар на грозде в Евксиноград край Варна", "Цар Фердинанд в старобългарско облекло", "Свети Климент", "Пловдивска джамия", "Вършитба в Пловдив", "Варненско море", "Портрет на жената на художника", "Златар на софийски пазар", "Група селянки на пазар в София", "Пазар на зеленчуци и грънци в София", "Автопортрет" (на снимката) и др. 
Антон Митов умира на 20 август 1930 г.  

Източник: www.artprice.bg
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google