Изкуство Изобразително изкуство Икони с човешки лица

balgari.bg

Икони с човешки лица

Художникът и иконописец Николай Павлович е роден в Свищов на 9 декември 1835 година във видна възрожденска фамилия.
Първите му опити като художник са илюстрации към книги на д-р Петър Берон. С парите от тези илюстрации той отива да учи във Виена. По-късно - през 1858 г., завършва Академията за изобразителни изкуства в Мюнхен.
След завръщането си в Свищов Павлович рисува живописни платна, графика, литография, театрална сценография, иконопис.
Сред работите му са 73 икони за църквата "Света Троица" в родния му град. Светците на Павлович са изобразени по нов, реалистичен начин, с изразен психологизъм. Павлович е оставил и голям брой светски портрети, вкл. автопортрети (на снимката). Сред нарисуваните от него са племенникът му Цветан Радославов, русенският чорбаджия хаджи Велико Хаджипенчович, съпругата на Иванчо Хаджипенчович Анастасия, видни търновчани като Стефан Серафиди, Петър Ст. Пипев и Никола Златарски.
През 1885 г. Павлович е доброволец в Сръбско-българската война, а през 1889 г. се премества в София, където до края на живота си преподава рисуване в Софийската мъжка гимназия. За този кратък период той става учител на големи имена в българската живопис.
Николай Павлович умира в София на 13 февруари 1894 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google