Изкуство Изобразително изкуство Импресионизъм и роден бит ведно

balgari.bg

Импресионизъм и роден бит ведно

Големият ни живописец Никола Петров е роден на 20 август 1881 година във Видин.
Още в гимназията неговия талант забелязва учителят му по рисуване, чех по народност. Петров се записва да следва живопис във втория випуск на наскоро откритата Национална художествена академия в София. Още през 1903-та е съосновател на Дружество на младите художници против академизма в изобразителното изкуство.
В своето творчество Никола Петров постига необикновен синтез между модерното и традиционното, между патриархалния бит и чуждата култура. Рисува и пейзажи от родния Видин, и картини като "Рекичка из камънаци" и "Река Ерма при Трън", и урбанистични пейзажи. Той е творецът, доближил се най-много до изкуството на френските импресионисти.
Рисува предимно пейзажи, повлиян от преподавателя си в Художествената академия Ярослав Вешин, въвел практиката на пленеризма. Влие му и друг негов учител от Академията - Иван Мърквичка.
В своето изкуство Никола Петров се отличава като творец, който дълбоко възприема заобикалящата го среда, но и умее да изрази себе си чрез нея.
Част от наследството му са битоописателни картини, в които съчетава модерната техника с български сюжети, типични за времето, когато е творил.
Сред най-интересните работи на художника са графичните му илюстрации към антологията на Пенчо Славейков "На Острова на блажените".
Никола Петров умира от туберкулоза на 10 декември 1916 година, едва на 35 години.

Източник: http://bg.wikipedia.org
За юбилейната му изложба - на�http://kulturni-novini.info
На снимката: "Народният театър", 1912 г.
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google