Изкуство Изобразително изкуство Нежна ръка в най-мъжкото изкуство

balgari.bg

Нежна ръка в най-мъжкото изкуство

Васка Емануилова Игова, първата жена, оставила трайна диря в българската скулптура, се ражда на 25 декември 1905 година в село Комщица, Годечко.
През 1927 година завършва Държавната художествена академия, където нейни преподаватели са професор Иван Лазаров (по скулптура) и професор Цено Тодоров (по рисуване). До 1931 година Емануилова работи в ателието на проф. Марин Василев. През 1939 година провежда тримесечна специализация по скулптура в Париж.
Още щом завършва образованието си, Емануилова се включва в изложби на жени художнички. През 1931 година става съосновател и член на Дружеството на новите художници и участва в много от организираните от него общи експозиции.
Васка Емануилова работи с гипс, бронз и теракота (печена глина). Търсенията й са най-вече в областта на малката пластика - портрет, голо тяло, историческа и битова композиция. Създава скулптурни портрети на свои съвременници, сред които поетът Николай Хрелков, художниците Илия Петров, Борис Елисеев, Васил Стоилов, Стоян Венев, Иван Ненов, Ненко Балкански. Известна е и със своите женски и детски портрети и еротични серии.
Освен с кавалетно изкуство Емануилова се занимава и с изпълнението на монументални творби като увенчаващата композиция от четири фигури на Паметника на Съветската армия в София, която създава през 1953 година.
На 4 февруари 1985 г. Емануилова дарява на Софийска градска художествена галерия 90 свои скулптури, 48 акварела и 35 рисунки. След смъртта й (11 юли 1985-а) СГХГ открива постоянна експозиция с нейни творби на ул. "6 септември". Филиалът е затворен в продължение на 12 години, но през декември 2006-а е възстановен като галерия "Васка Емануилова".
Творби на Емануилова са притежание и на Националната художествена галерия, художествените галерии в Пловдив, Русе, Варна, Добрич, Бургас и частни сбирки у нас и по света.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 
Още за необикновената съдба на скулпторката - на www.monitor.bg
 
На снимката: Портрет на Васка Емануилова от Марчо Киров
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google