Изкуство Изобразително изкуство Идеологът на логото

balgari.bg

Идеологът на логото

Големият ни график Стефан Кънчев е роден на 6 август 1915 година в Калофер в семейството на иконописец. Учи стенопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов.
Работи във всички области на приложната графика. Автор е на много корици на книги с народни приказки, на плакати, запазени фабрични и търговски марки, новогодишни картички, рекламни страници, бланки за писма, пощенски марки, етикети и др. Творчеството му, за което черпи идеи и мотиви от фолклорната традиция, се отличава с богато въображение, спокойна и ясна композиция, сполучлива връзка между шрифт и образ, изчистени форми, оригинални художествени идеи.
От 1945 година Кънчев участва в изложби и биеналета в България и в чужбина - в Белград, Будапеща, Берлин, Москва, Варшава, Бърно, Любляна. 23 негови творби са представени в Ню Йорк на Първата световна изложба на запазената марка. Свои самостоятелни изложби Стефан Кънчев е подреждал в София, Москва, Прага, Берлин, Варшава, Будапеща. Печели много конкурси за шрифт, плакат, запазени марки, телеграми, дизайн на книга. Произведенията му се ползват със световна известност и името му фигурира в най-големите енциклопедии по приложна графика. Неговият художествен език и графичен репертоар са в основата на визуалната идентичност на България през втората половина на XX век. Негови са запазените значи на Българската телевизия, на компанията за търговия с горива "Петрол", на издателство "Народна култура", на Пловдовския панаир, на театри, фестивали и т. н.
Носител е на орден "Кирил и Методий" I степен (1956, 1963, 1969), "Народна република България" II степен (1975), на Наградата за плакат и приложна графика "Александър Жендов" (1973) и др.
Книгата на Магдалина Станчева "Анонимният известен" е първото подробно изследване на творчеството му. В нея са поместени непубликувани до днес документи, оригинални скици и разработки на създадените от видния ни график знаци.
Стефан Кънчев почина на 22 август 2001-ва.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google