Изкуство Изобразително изкуство Четка за детството, политиката, любовта

balgari.bg

Четка за детството, политиката, любовта

Никола Мирчев се ражда на 13 ноември 1921 г. в Кюстендил. Като ученик в гимназията в града рисува плакати за читалището и киното. Като член на РМС (1940) участва в редактирането и оформянето на нелегалния вестник "Младежка дума".
Постъпва в Художествената академия в София през 1940-а в класа по живопис на проф. Богдан Митов. Поради липса на средства обаче прекъсва следването си и става учител в добруджанското село Дъбрава. През есента на 1941 г. продължава образованието си, но поради провал в кюстендилската ремсова организация е арестуван. Осъден е от Военнополевия съд в София на 10 години затвор. Освободен е на 8 септември 1944 г. През 1944-4545 г. отпечатва първите си карикатури във в. "Щурмовак".  През 1948 г. завършва живопис в Художествената академия в класа на професор Илия Петров. Става член на СБХ (1948). През 1946 г. Мирчев илюстрира първата си книга - "Орлов камък" от Георги Караславов.
Сред основателите е на в. "Стършел", където сътрудничи през целия си живот с рисунки и карикатури. Работи като художник в Националния съвет на Отечествения фронт, издателството на ЦК на БКП, весттниците "Работническо дело" и "Отечествен фронт". Главен редактор е на сп. "Папагал".
Между 1950 и 1952 г. Никола Мирчев е организационен секретар на Съюза на българските художници, главен секретар е в периодите 1953-1955 и 1963-1965, председател - от 1970-а до смъртта си през 1973 г. По време на мандата му е построен изложбеният център на Съюза на ул. "Шипка" 6 в София.
Мирчев рисува портрети и фигурални композиции, работи в областта на илюстрацията и плаката. Сред известните му картини са "Април 1876" (1966), "Румена войвода" (1969), "Откога се зора зазорила" (1969), "Дядо Ильо войвода" (1971). Знакова за творчеството му се счита творбата "Разпит". Рисува портрети на пролетарски лидери, на членове от семейството си, както и един автопортрет (1971). Илюстрира много книги, сред които "Български народни приказки" от Ран Босилек, "Тютюн" от Димитър Димов, "Чипоноско в подземния свят" от Йордан Милтенов, "Няма що" от Емилиян Станев, "Горска приказка" от Лъчезар Станчев, рисува за изданията на творби на Вазов.
Карикатурите на Мирчев се отличават с експресивен рисунък, силна типизация на образите и сарказъм. Автор е на поредица скици, запечатали градежа на Мавзолея, както и на цикъл непоказвани доскоро еротични рисунки.
Творби на Никола Мирчев са притежание на НХГ, СГХГ, галериите в Кюстендил, Търново, Шумен, Карлово, Плевен, както и на галерии в Русия, Полша, Кипър и др.
Носител е на ордените "Девети септември", "Кирил и Методий" първа степен и "Георги Димитров".
Умира на 21 февруари 1973 година. 

Още за пъстрата семейна история на художника - във в. "Стандарт" и "Дума"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google