balgari.bg

Пловдивски багри

Димитър Киров

Димитър Киров - Ди Киро, е роден на 20 май 1935 година в Истанбул.
През 1959 г. завършва Художествената академия, монументална и декоративна живопис, при проф. Богданов.
Творби на Ди Киро се намират в музеи и частни сбирки както в България, така и по целия свят, сред които Националната художествена галерия, държавните художествени галерии в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград и др., в колекция на Ватикана, в Ермитажа, Чешката национална галерия, Музея на съвременното изкуство във Фукуяма, Музея на съвременното изкуство в Мюнхен и другаде.
През 1983 година Димитър Киров става един от учредителите на новото читалище към етнографския център "Възраждане". Пловдивската община търси мнението му при важни градоустройствени решения и той допринася за съхраняване на колорита на Пловдив, в който е влюбен.
Инициатор е на идеята за бъдещия изложбен център за съвременно изкуство в двора на Градската художествена галерия на "Съборна" 14 в Пловдив.
Живописецът е носител на Наградата на София, на Голямата награда "Пловдив", на I награда "Владимир Димитров-Майстора" за цикъла "Войните на Самуил" и на много други отличия.
Кавалер е на Почетния легион на Франция за култура, а през 2000 г му е връчен Сребърен медал от Папа Йоан Павел Втори.
Ди Киро ни напусна на 22 октомври 2008 година.

Още за него - на www.dikiro.eu

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google