Изкуство Изобразително изкуство Портретист и керамик

balgari.bg

Портретист и керамик

Художникът Иван Ненов е роден на 17 май 1902-ра в София.
Учи в Художествената академия при Никола Ганушев, дипломира се през 1925 година при Никола Маринов.
Творческия си път започва в областта на интимно-психологическия портрет. Работи в областта на живописта, графиката, мозайката, малката пластика.
През 30-те години на двайсети век Иван Ненов се включва в прогресивното движение в българското изкуство, членува в Дружеството на новите художници. Рисува серия от портрети на жени от народа, в които характерни са класическата чистота на формите и трайните духовни състояния. През 1932, 1936 и 1938 година пребивава в Италия, където експериментира с посткубистична живопис. Творчеството му от 50-те и 60-те години се характеризира със своя реализъм, колорит и завършеност на композицията.
Малката пластика е другата сфера на творческите търсения на Ненов. С малка пластика той се представя на много от общите художествени изложби по приложни изкуства. Предпочитани от твореца материали са керамиката, теракотата, глазираният шамот. Създава серия от малки фигурни пластики и обредно-ритуални съдове, чийто водещ мотив отново е женският образ. Към малката пластика се насочва, след като е обявен за формалист в началото на 50-те години и цяло десетилетие не може да излага творбите си.
С пластиките си Иван Ненов участва във всички по-значими изяви на Съюза на българските художници в страната и зад граница. Представен е в изложби в Будапеща, Венеция, Делхи, Дрезден, Загреб, Милано, Москва, Ню Йорк, Париж, Токио, Франкфурт, Чикаго.
Но самостоятелно творбите му са показани само веднъж - през 1975 година в София.
Произведенията на Иван Ненов имат тежка съдба - през 1941 година художникът подготвя експозиция от близо 100 творби от края на 20-те до началото на 40-те години, но бомба пада върху ателието му и унищожава произведенията му. През 1963 г. Ненов отново иска да изложи работите си, но експозицията му е осуетена от властта.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галерии в страната, както и частни сбирки в Гърция, Италия, САЩ, Япония. През 1936 година за картината си "Край морето" е награден с бронзов медал на триеналето на приложните изкуства в Милано. Удостоен е с орден "Кирил и Методий" II степен през 1960 и I степен през 1963 година. Носител е на награди на СБХ за цялостно представяне на керамика (1968), за самостоятелната изложба в София през 1975 година и наградата за живопис "Владимир Димитров -Майстора" през 1977 година. През 1994 г. е избран за академик в Българската академия на науките.
Иван Ненов умира на 4 септември 1997 година.
През 1998-а излиза биографично-мемоарната книга на Георги Каприев и Петър Змийчаров "Много лично. Иван Ненов", а през 2001 година Евгени Клинчаров публикува книгата "Разговори с Иван Ненов. Мисли на художника за изкуството".

За юбилейната експозиция с творби на Иван Ненов прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google