Изкуство Изобразително изкуство Чех пръв рисува българските битки

balgari.bg

Чех пръв рисува българските битки

Годината е 1897-а. По покана на министъра на просвещението Константин Величков чешкият художник Ярослав Вешин пристига в България, за да преподава в новооткритото Рисувално училище в София.
Ярослав-Франтишек-Юлиус Вешин е роден на 23 май 1860 г. в чешкия град Вране.
Започва да учи в Пражката художествена академия, но през 1881 година се прехвърля в Художествената академия в Мюнхен при К. Пилоти, Зайц и Юзеф Бранд. Завършва през 1883 година, след дипломирането си живее в Мюнхен и в Словакия. Тук Вешин рисува предимно картини, свързани със селския бит в Словакия.
В България Вешин остава от 1897-а до края на живота си.
До 1904 година е преподавател в Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия). Твори предимно в областта на битовата живопис. От този период са платната му "Вършитба в Радомирско" (1897), "Орач" (1899), "Конски пазар в София" (1899), "Контрабандисти" (1899) и други. Основна тема в творчеството му от този период е битът на българския селянин.
След 1904 година Вешин става военен художник при Министерството на войната. Не изоставя съвсем останалите теми (рисува "Въглищар", "Дървари", "По следите на дивеча", "Ловец с хрътки" и др.), но се посвещава предимно на баталната живопис. От този период са цикълът "Маневри", прочутата "Самарското знаме", "На нож" (на снимката), "Люлебургас-Чаталджа", серия ескизи и готови творби от обсадата на Одрин - "Бивак пред Одрин", "На почивка след 13 март 1913" и други.
Сред учениците на Ярослав Вешин са Никола Петров, Атанас Михов и др.
Ярослав Вешин умира на 9 май 1915-а в София.
Голяма част от картините му се съхраняват в Националната художествена галерия в София.

Още любопитни факти за живота на художника пише вестник "Новинар"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google