Изкуство Изобразително изкуство Наследник на видни възрожденци вае фигурите на съвремието ни

balgari.bg

Наследник на видни възрожденци вае фигурите на съвремието ни

Скулпторът Александър Дяков е роден на 28 май 1932 г. в София. Наследник е на два стари възрожденски рода, посветили живота си на културата и Съединението на България.
Дядо му по бащина линия - Пеньо Дяков, е съратник на Стефан Стамбовов и народен представител. Дядо му по майчина линия пък - Иван Хаджиниколов, получава образованието си в Австрия, става книгоиздател, дълги години е директор на Солунската мъжка гимназия. Съосновател и член на първия ЦК на ВМРО. Именно той открива и привлича за народната революция Гоце Делчев. Майката на Сашо Дяков, Невена Хаджиниколова, е първата българка, която произнася на френски приветствие от името на българската младеж в ООН, а баща му д-р Цветан Дяков участва в приемането на Закона за защита на българските евреи.
Още 13-годишен, Александър Сашо Дяков започва да тренира бокс в "Славия". Няколко години е шампион на България.
През 1958 г. завършва "Скулптура" в Националната художествена академия в класа на Михаил Кац. Две години по-късно получава I награда от Първата младежка изложба за творбата "Права фигура". 
Негови работи са представяни в множество национални изложби, гостуват в Париж, Венеция, Антверпен, Равена, дори в Австралия.
В забележително събитие се превръща изложбата му "Проекти ХХ век" през 2001 г.
Александър Дяков е художник постановчик на емблематични български филми като "Хроника на чувствата", "Веригата", "Вълчицата", "Спомен за близначката", "Хемингуей" и др.
Неговата съдба е повод Валери Петров да напише сценарият "С любов и нежност", а режисьорът Рангел Вълчанов да реализира филма. Дяков е автор на феропластиката в тази лента и изпълнява главната роля.
Монументални творби на Дяков са част от градското пространство на София, Силистра, с. Кайнарджа, Бургас.
Скулпторът бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен през май 2012-а.

 
Снимка: www.trud.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google