Изкуство Изобразително изкуство "Бащата" на най-спорния паметник

balgari.bg

"Бащата" на най-спорния паметник

Валентин Старчев е роден на 14 август 1935 година в Стара Загора.
Завършва Художествената академия през 1959 година със специалност "Скулптура" при професор Марко Марков.
Работи в областта на монументалната и монументално-декоративната скулптура, малката пластика, изкуството на ордените и монетите. От 1964 г. преподава моделиране в Катедра "Рисуване и моделиране" на УАСГ.
Проф. Валентин Старчев е автор на паметниците "1300 години България" в София, "На загиналите поети" - София, Паметник на съпротивата - Бургас, Братска могила на падналите за свобода - Плевен и Стара Загора, Паметник на 14-те изгорели войници - София, монументална пластика "Гълъби" в Осака, монументална пластика "Булбанк" - София, на портретни паметници във Варна, Бургас, Стара Загора, Будапеща и др.
Някои от неговите скулптури са в престижни колекции в чужбина, като работата "Леяр" - в Мидделхайм музеум, Антверпен, "Почивка", "Орфей" и "Прометей" - в музея "Петер Лудвиг" в Аахен, "Борци", "Танц", "Торс" и други - в колекция "Воетен" в Белгия, алки пластики - във Фондация "Арт диалог" във Франция.
Негово дело е и бюст-паметникът на Капитан Петко войвода на Алеята на гарибалдийците в Рим.
Валентин Старчев е организирал самостоятелни изложби в България, Австрия, Дания, Франция, Япония, Латвия. Участвал е в колективни изложби в Индия, Италия, Чехия, Полша, Русия, Сирия, Австрия, Холандия и др.
Творби на проф. Старчев българската държава е подарила на папа Йоан Павел ІІ, на испанския крал Хуан Карлос и др.
За него Светлин Русев пише: "Професор Валентин Старчев е път в съвременната българска скулптура, по който мина преди всичко нейната пластическа свобода, духовна дълбочина и личностна независимост."

Интервю с твореца помества www.trud.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google