Изкуство Изобразително изкуство Художник търси паралел между китайските йероглифи и глаголицата

balgari.bg

Художник търси паралел между китайските йероглифи и глаголицата

Художникът Ангел Гешев е роден в Пловдив през 1962 година. Завършва единственото у нас Художествено училище за сценични кадри. Случайността и късметът го отвеждат до Московската художествена академия, където завършва графика и дизайн. В руската столица Ангел преподава три години в Московското графично студио.
В Москва се запознава с Ян Ян, негова колежка. Ангел и Ян създават едно китайско-българско семейство, ржда им се син Георги и така пловдивчанинът се озовава в Пекин, където живее и днес.
Символите и знаците са постоянна тема в творчеството на Ангел Гешев. От години го занимава графичното превъплъщение на древните и изчезналите писмена. Работите му, изпълнени в техниките колаж и сериграфия, представят глаголически знаци. Сериграфията е малко популярна у нас графична техника, при която графиките се отпечатват на специална хартия. Уникалното смесване на типични китайска знаци и глаголическа символика прави платната на Гешев изключително атрактивни за публиката.
Един от последните му проекти е създаването на две книги в единични екземпляри, които правят сравнение между китайските йероглифи и глаголицата.
Уникалният художник е редил самостоятелни изложби в Пловдив, Бургас, София, Москва, Ашафенберг (Германия), Пекин, Шанхай.
Сред последните му изяви у нас са експозициите "Седем години по-късно" в пловдивската P.A.R.K. Gallery (2011), "Знаци на езика" в галерия "Станислав Доспевски" в Пазарджик (2011), "Фантазия на хартия" в P.A.R.K. Gallery (2012)

Интервю с художника прочетете на www.novglas.com

Видео гледайте тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google