Изкуство Изобразително изкуство Съчетаващ несъчетаемото

balgari.bg

Съчетаващ несъчетаемото

"България няма визия. Унизително е представата за нас да е само кисело мляко или някой безсловесен футболист - казва виртуозът на колажа Божидар Икономов. - Не бива с "рекламни кампании" за прекрасната ни страна да се занимават чиновници и самодейци."

Икономов е роден през 1943 г. в София. Учи в Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност "Плакат".
Не завършва, защото отказват да го запишат в пети курс - носел брада. Конфликтът му с тогавашния режим се подхранва и от буржоазния произход на твореца.
Но да съчетава несъвместими образи, става негова съдба в графиката.
Божидар Икономов работи за вестник "Култура", тринайсет години създава плакатите за постановките на Националната опера и балет.
Участва в международните биеналета на плаката във Варшава, Бърно, Лахти, Тояма, Мексико (където през 2004 г. е и член на международното жури) и др. Подреждал е самостоятелни изложби в Берлин, Будапеща, Алжир, Хараре, Ню Йорк, Монреал.
През 1994 г. става инициатор, основател и председател на организационния комитет на Международното триенале на сценичния плакат.
Сред инициаторите е на пътуващия проект "Буквите на България". Изложбата с българските букви, "одухотворени" от 27 чужди и трима наши автори, е гостувала в Париж, Токио, Ню Йорк, Хелзинки, Варшава, Женева и др.
Автор е на поредицата плакати "Европейски образи".
Сред отличията, с които е удостояван Божидар Икономов, са първа награда от Първа обща изложба приложна графика през 1973 г., първа награда от Международния конкурс в Милано през 1974 г., втора награда в Биеналето на политическия плакат в Монс през 1985 г. Носител е на годишната награда на СБХ за графичен дизайн през 1981 г. и 1986 г., на първата награда в конкурса "Дарителство" през 1985 г. и на бронзов медал от Международното биенале на плаката в Бърно през 1986 г.
 
"Колажът за мен е страст, забавление, носи ми радост и удовлетворение. Но никога не е бил самоцел", уточнява художникът.
Подхожда към образците на световното изкуство с благоговение. Подчинява графичния облик на идеята, посланието в творбите му е за разбиване на закостенели представи, вдъхновява го българската традиция и природа.
 
Интервюта с художника прочетете тук и тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google