Изкуство Изобразително изкуство Живописецът на старо Търново

balgari.bg

Живописецът на старо Търново

Художникът пейзажист Борис Денев Чоканов е роден на 7 февруари 1883 г. в Търново.
Завършва мъжката гимназия в старата столица и става учител в село Иванча. Но това не му пречи да е част от културния живот на града. Прави декорите на Вазовата пиеса "Борислав", представена в салона на читалище "Надежда", свири на цигулка на различни градски тържества.
Борис Денев е сред най-младите участници в организираната по време на Осмия туристически събор през 1908 година първа голяма фотоизложба и изложба на художествени творби, рисувани от търновски учители и любители. Пейзажите му се посрещат с интерес, което му дава самочувствие да изпрати свои картини за изложбата на дружество "Съвременно изкуство" в София.
През 1910-1913 година Денев учи живопис в Мюнхен при прочутите Лео фон Льов, Кар фон Маар и Анжело Янг. С пребиваването му в Германия се свързва и друг интересен момент от неговата биография - на специализирана изложба, организирана от Мюнхенската академия по авиация, се представя със свои изследвания по авиация и спечелва награда.
Когато избухва Балканската война, художникът се връща в родината и става санитар към Картечната рота на 20-и пехотен Добруджански полк. През този период създава около 200 рисунки с молив, които са сред най-добрите му творби на военна тема. В тях за първи път в баталното ни изкуство на преден план се представя обикновеният войник с неговите душевни преживявания и бит.
През 1914 година Министерството на войната обявява конкурс за военен художник към Генералния щаб на мястото на вече възрастния Ярослав Вешин. Темата е "Среща между военни парламентьори", участват изявени художници, сред които П. Морозов, Д. Гюдженов, Н. Кожухаров, Б. Митов, Ст. Стаматов. Журито обаче единодушно избира Борис Денев.
По време на войните за национално обединение Борис Денев сваля офицерските пагони и заминава на предните позиции рамо до рамо с обикновените войници. Вдъхновени от трагизма на войната са фигуралните му композиции "Праведния Йов", "Погребална процесия", "Зрелището на Голгота".
Но все пак пейзажната живопис си остава голямата любов на Борис Денев. Той става първият значим художник, пресъздал очарованието на старата столица - рисува платната "Река Янтра под Царевец", "Улица в Турската махала", "Френкхисар", "Пейзажи от Търново". Запечатва в багри и красотата на вълшебни кътчета в България, като Мелник, Пловдив, Самоков.
За поколенията остават и проектите на Боис Денев за летателен с променлив център на тежестта по посока на летенето, както и снимките, на които авиоконструкторът е със снежнобяла риза, папийонка, моден брич, лъснати черни ботуши.
Художникът участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително като комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942 г. Автор е на илюстрациите на поемата "Чеда на Балкана" от Кирил Христов и на "История на музиката" от Стоян Брашованов
Прекарва десет месеца в затвор и лагер след 9 септември 1944 г., изключват го от СБХ и едва през 1956-а възстановяват членството му.
Името на Борис Денев е включено в изданието World Biography от 1949 г., носител е на Кирило-Методиевата награда на БАН за 1931 г.
Живописецът умира на 31 декември 1969 г. в София.

Неговата дъщеря - Славка Денева, също е известна художничка. И баща, и дъщеря не се вписват в каноните на соцреалистическото изкуство.
През 1993 г. е създаден фонд "Поддържане на изкуството в България", който реставрира над 300 творби и показва постоянна експозиция на Славка и Борис Деневи на ул. "Шипка" 18. През 1999 г. се учредяват наградите "Борис Денев" и "Славка Денева", които се връчват на две години.
Името на самобитния художник носи галерията във Велико Търново.
 
От вестник "Борба"
 
За наследството на Деневи разказва "24 часа"
 
На снимката: Автопортрет на Борис Денев
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google