balgari.bg

Красиви букви

Художникът Тодор Варджиев е роден на 16 януари 1943 г. в Горна Джумая.
Следва в Националната художествена академия в София и след национален конкурс заминава за Германия. Завършва Академията за графика и изкуство на книгата в Лайпциг. През 1972 г. придобива магистърска степен по изкуство на книгата и графичен дизайн при проф. д-р Алберт Капр и проф. Валтер Шилер.
Връща се у нас и започва работа у нас като художник-редактор в издателство "Народна младеж", а три години по-късно стартира преподавателската си кариера в Националната художествена академия. В периода 1989-1990 г. е заместник-ректор, а през 2003-2005 г. оглавява катедра "Книга и печатна графика". През 2007-2008 г. проф. Варджиев е гост-преподавател в Университета за приложни науки в Аман.
Тодор Варджиев работи в областта на графичния и рекламния дизайн, изкуството на книгата, шрифта и калиграфията, плаката, запазения знак и корпоративния дизайн, филателната графика, хералдиката.
Автор е на графичния дизайн на българските документи за самоличност (1999-2011) - паспорти, лични карти, свидетелство за МПС, визов стикер, както и на запазените знаци на Министерството на околната среда, Националната художествена академия, Комуникационната стратегия за членство на България в ЕС, Атлантическия клуб в България, Международния технически панаир в Пловдив, Авиокомпания "България Еър" и др.
Негов проект е иконостасът в храм "Св. Винченцо и Анастазио" в Рим, както и мемориалната композиция по повод посещението на папа Йоан Павел ІІ в България в Градините на Ватикана и паметният знак "Манфред Вьорнер" в Южния парк в София. По негов дизайн се сече монетата от 50 стотинки, емисия 2004 г., по повод присъединяването на България към НАТО.
Проф. Тодор Варджиев участва в много национални и международни изложби и биеналета за графичен дизайн и изкуство на книгата и шрифтиз целия свят.
Печели бронзов медал от Международната изложба на книгата IBA в Лайпциг през 1977 и 1982 г.
През 1980 и 1984 г. на биеналето на графичния дизайн в Бърно е награден със златен и сребърен медал. През 2011-а получава Награда "Гаскар" на Габрово от Международното биенале на хумора и сатирата.
Куратор е на българското участие в международна изложба "Bodoni Salve 250" в Берлин през 1990-а, през 1992-ра подрежда самостоятелна изложба в Москва по повод 24 май.
Същата година Варджиев е член на журито на конкурса "Най-хубави книги от целия свят", организиран от фондация "Изкуство на книгата" във Франкфурт на Майн.
Изнася лекции и прави калиграфски демонстрации в Берлин, Брюксел, Аман, Пекин.
През 2005-а е удостоен с Националната награда "Христо Г. Данов" за изкуство на книгата.

Интервю с художника помества http://prograficamagazine.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google