balgari.bg

Слово и визия

Един от най-известните български творци зад граница - художникът Недко Солаков, е вписан на 164 място в класацията на сайта artfacts.net за световни артисти. Едно място пред него са Кристо и Жан-Клод. Първите две места са за Анди Уорхол и Пабло Пикасо.
Това не е първото признание за Солаков - през 2009-а Недко бе 32-ри в престижната класация на стоте най-силно открояващи се художници "Кунсткомпас".

Недко Солаков е роден през 1957-а в Червен бряг. Завършва живопис в Националната художествена академия в София при проф. Мито Гановски.
Солаков единствен представя българското изкуство на венецианското биенале, негови работи са включвани и в артсъбитията "Документа".
Международната му кариера стартира от биеналето в Истанбул през 1992-ра, където творбата му "Нов Ноев ковчег" привлича интереса на организатори на световни артфоруми.
На "картата" на Недко Солаков са още Берлин, Цюрих, Будапеща, Ню Йорк, Париж, Монпелие, Пекин, Виена, Венеция, Тел Авив и др. - все места, приютявали негови самостоятелни експозиции.
Стилистиката на Солаков включва живопис, графика, видео, инсталация. В изкуството му текст и визия съжителстват, здраво свързани.
Предмети, цвят и пространство са неговият градивен материал. Негови картини летят на крилата на самолети.
 
Интервю със Солаков помества сп. "Тема"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google