Изкуство Изобразително изкуство Живописецът на морската стихия

balgari.bg

Живописецът на морската стихия

Един от първите ни художници маринисти - Александър Мутафов, е роден в Шумен на 8 май 1879 г. в семейството на опълченеца в Руско-турската освободителна война Нако Мутафов.
Гимназиално образование бъдещият художник получава във Варна. Именно тук е първият му досег с музата на цялото му творчество - морето.
От 1899 до 1902 г. Мутафов учи живопис в Художествената академия в Торино при професор Джакомо Гросо, а от 1902 до 1909 г. - в Академията в Мюнхен при професор Лео фон Льофц. След завръщането си в България, по време на Първата световна война, Мутафов е назначен за военен художник-кореспондент на Четвърта пехотна Преславска дивизия. По-късно, по негова молба, е преместен във Варна към Черноморския флот.
В този период Мутафов води истинска "война с четка в ръка" - създава над 200 творби с молив, туш, акварел, маслени бои. Много от тях - ескизи и малоформатни рисунки, днес са притежание на Националния военноисторически музей.
Работи като учител по рисуване в Дупница и София до 1920 г., когато е назначен за преподавател в Художествената академия в столицата, а от 1921 г. е професор по практическа и конструктивна перспектива. Член е на Дружеството "Съвременно изкуство" и е сред основателите на Дружество "Родно изкуство".
20-те и 30-те години на ХХ век са решаващ период за окончателното формиране на художествения стил на Мутафов. Морският пейзаж и животът на моряците и рибарите доминират в творчеството му.
През 1937 г. Мутафов получава сребърен медал на Парижкото изложение за картината си "Синята лодка". Участва във всички изложби на "Родно изкуство", в много общи изложби и в представяния на българско изкуство зад граница.
Самостоятелни експозиции подрежда в София, Варна, Стара Загора, Пловдив и Прага.
Творби на Мутафов са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Пловдив, Хасково, Сливен и др., Музея на Възраждането във Варна, както и частни колекции в България и чужбина.
Около 60 негови произведения се съхраняват в ателието му в Созопол, построено през 1937 година и превърнато след смъртта му на 25 ноември 1957 г. в къща музей.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google