Изкуство Изобразително изкуство Ликовете на светците, духът на пейзажа

balgari.bg

Ликовете на светците, духът на пейзажа

Проф. Тома Върбанов, живописец, иконограф и портретист, дългогодишен преподавател по стенопис и живопис в Националната художествена академия, е роден на 19 октомври 1943 г. в Пловдив.
Закърмен с културния климат и традиции на Града под тепетата, Тома Върбанов завършва седмия випуск на Художествената гимназия в София, а след това и Академията - в специалност "Стенопис" при проф. Георги Богданов (1969 г.). За показаните резултати в студентската си работа получава правото на специализация във Франция, където специализира живопис (1969-1970 г.) в Академията "Гранд Шомиер" в Париж при проф. Ив Брайер, който по-късно е президент на Есенния салон.
Съпругата му - корепетитор на националния отбор по художествена гимнастика, загива при самолетна катастрофа през 1978 г. Дъщеря им, тогава 6-годишна, наследява професията на баща си.
Върбанов твори във всички жанрове на живописта и рисунката, както и в мозайката и стенописа.
Негово дело са мозайката във фоайето на Физико-математическия факултет на СУ, фасадната мозайка на кметството в Монтана, интериорните мозайки в обувния завод в Хаджидимово, фасадни стенописи (техника "сграфито") на пристанище Бургас и др.
Сред портретите, дело на Тома Върбанов, е и портрет на Тодор Живков, рисуван по снимки и предназначен за кабинета на тогавашния генералнен директор на БТА Лозан Стрелков.
Проф. Върбанов рисува стенописите в православния храм "Успение Богородично" на Пампорово.
Като живописец работи в сферата на фигуралната композиция, портрета и пейзажа.
През 2010-а специално за галерия "Възраждане" създава живописен цикъл, онасловен "Психология на пейзажа". Това е първата му самостоятелна изложба в България.
За юбилея си проф. Върбанов подреди експозиция непоказвани творби, рисувани през последните две десетилетия, в галерия "Академия" на ул. "Шипка" 1.
"Проф. Тома Върбанов отдавна е заел достойно и специфично, можем да кажем - уникално  място в панорамата на съвременните пластични изкуства в България. По своя пластичен мироглед, по своите тематични, сюжетни, жанрови и стилови предпочитания Тома Върбанов се е утвърдил като автор с категорично заявени позиции, с избистрен формален език, с установени иконографски характеристики. Той принадлежи към онзи тип художници, които недвусмислено заявяват своята естетическа и художествена  привързаност, своите "за" и "против" в изкуството.
Един от белезите на творческата зрялост, която Тома Върбанов демонстрира, е редуцирането. Той е осъзнал, че силата на образното въздействие не е в прибавянето, в натрупването, в многословието и в претоварването, а точно обратното - в лишаването, в изчистването, в отказа.
В неговата живопис имаме усещането за някакво незримо присъствие - било в емоционален, било в интелектуален план. Изобразяването на духовното, на психологическото - при всичките условности и при глобалния характер на тези понятия - при Тома Върбанов приема формата на съвсем конкретни стилови, композиционни и пластически решения", пише за художника изкуствоведът Чавдар Попов.

Интервю с Тома Върбанова прочетете тук
 
На снимката: Мъжки портрет. Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google