Изкуство Изобразително изкуство Самоковският майстор на четката

balgari.bg

Самоковският майстор на четката

Захарий Зограф

Захарий Зограф е представител на Самоковската художествена школа.
Роден е през 1810 г. в Самоков, син е на Христо Димитров. Иконографския занаят изучава при брат си Димитър Зограф. От 1827 г. е поверен за духовен ученик на Неофит Рилски. А през 1831 г. Димитър Зограф, тогава на 35 г., приема 21-годишния си брат за свой съдружник в работата.
Захарий Зограф е един от малкото художници, които внасят и битови елементи в своите стенописи.
Най-известните му икони са в църквата „Св. Константин и Елена“ в Пловдив и в „Св. Богородица“ в Копривщица.
Сред известните му творби са също и иконите от Плаковския манастир, Долнобешовишкия манастир и други. Рисувал е стенописи в Бачковския, в Рилския, в Троянския и Преображенския манастир.
През 1851-1852 г. Захарий Зограф живее и работи на Атон. В този период той създава стенописите в манастира „Лаврата на Св. Атанасий“.
Рисувал е иконите в Зографския манастир в Карея.
През 1850 г. Захарий Зограф създава три стенописни автопортрета в Бачковския, Троянския и Рилския манастир.
Специалисти смятат, че в стенописните си творби Захарий е повърхностен. Отличен технолог, той работи бързо, но без вдъхновение. Големият познавач на православното изкуство епископ Порфирий Успенски пише, че стенописите му в лаврата "оскърбяват окото и естетическия вкус".
Значително по-стойностни са иконите, изписани от Захарий. При тях канонът е подействал "дисциплиниращо", одухотворяващо.
Славата на Захарий Зограф се дължи на факта, че той е основоположникът на светското изкуство у нас, тъй като в по-късните си години рисува няколко ктиторски портрета.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google