Изкуство Изобразително изкуство "Зидари Зограф" на илюстрацията

balgari.bg

"Зидари Зограф" на илюстрацията

Художникът Любен Зидаров е роден във Велико Търново на 23 декември 1923 г. Рисува от 4-годишен. Израства в Габрово, където учи в прогимназия "Неофит Рилски". По-късно семейството се мести в София и тук той завършва гимназия.
Следва живопис в Художествената академия в класа на проф. Илия Петров.
Гради визуалния свет на поколения българчета като илюстратор на детските списания "Септемврийче" (1948-1953), "Пламъче" (1953-1958) и "Славейче" (1958-1967). От 1967 до 1970 е главен художник на издателство "Народна младеж".
Негови са илюстрациите на книги като "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Принцът и просякът", "Чичо Томовата колиба", "Винету", "Конникът без глава", "Островът на съкровищата", "Граф Монте Кристо", приказките на Андерсен, Е.Т.А. Хофман, Николай Райнов, Ангел Каралийчев и много други.
Авторът на илюстрации към творбите на над 200 писатели изповядва веруюто, че художникът трябва "да влезе в света на автора", да се докосне до вълнението, което произведенията му оставят у читателя, да тълкува, а не да копира текста.
Пословичен с чувството си за хумор, Любен Зидаров казва, че със своите 60 автопортрета е надминал дори Ван Гог, нарисувал едва 38. На едно от платната е изобразил себе си като Захари Зограф, а картината е онасловил "Зидари Зограф", от друг автопортрет ни гледа Любен Зидаров като... Тодор Живков.
Кокошчици, самотно куче, път сред полето е идиличният селски пейзаж на Зидаров. Колоритът е ярък, жизнерадостен, селото сякаш е видяно през ококорените очи на дете. Любимите му животни - магаретата, присъстват на много платна.
През 70-те години Любен Зидаров е заместник-председател, а после и председател на Творческия фонд на СБХ. От 1996 до 1999 г. е председател на Съюза на българските художници.
Носител е на много награди, сред които сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, отличие "Борис Ангелушев" на СБХ за илюстрация (1976), орден "Кирил и Методий" I степен (1963).
През 2013-а получава Първата национална награда за български комикс "Александър Денков". 

От www.24chasa.bg

Интервю с твореца помества http://novinar.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google