Изкуство Изобразително изкуство Първият ни дипломиран художник съратник на Гарибалди

balgari.bg

Първият ни дипломиран художник съратник на Гарибалди

Димитър Добрович, първият ни художник, получил академично образование, е роден в Сливен през 1816-а.
Учи в училището "Джебали" и в Патриаршеското училище. Завършва гимназия в истанбулския квартал Куручешме.
През 1835 г. се установява в Атина.
Започва художественото си образование като частен ученик на френския живописец Пиер Бонерот. В атинското Художествено техническо училище учи рисуване и живопис при италианския преподавател Рафаело Чеколи. В Атина започва да рисува портрети и се подписва с името Димитриос Добриадис.
През 1848 г. Добрович заминава за Рим и се записва в новооснованата художествено-техническа школа на Лисандро Кафтанджиоглу.
В състава на Студенския корпус участва в революционно-освободителното движение на Гарибалди, с когото е приятел. По модели, създадени от Добрович, са ушити и униформите на войниците.
Още в младостта си Добрович се ориентира към портрета и битовата живопис.
Докато живее в Атина, рисува икони за гръцки църкви, сред запазените му творби от този период са "Портрет на гръцки владика", "Портрет на жената на италианския художник Рафаело Чеколи", "Портрет на момиче", "Портрет на църковния писател Евгени Булгарис".
Възгледите му на зрял художник се формират под влиянието на късния италиански романтизъм. Рисува сцени от ежедневието на италианския народ - "Предачка", "Италианска селянка", "Италианска селянка с делва на главата", "Селска девойка с кози" и др.
Интересът му към реализма е засвидетелстван с творби като рисуваната от натура картина "Болно момиче". В късните си години Добрович прави портрети на Георги Миркович, Георги Раковски, Васил Левски, Хаджи Димитър.
През 1893 г. се връща в Сливен, донасяйки нарисувани в Италия картини, както и елеофотографии.
Същата година урежда в Народното събрание втората у нас самостоятелна художествена изложба. Министерството на просвещението откупува част от картините му.
На 2 март 1905 г. художникът умира в Сливен.
Името на Димитър Добрович е изписано на Хълма на славата във Вечния град.

Енциклопедия България, том 2, Издателство на БАН, София, 1981 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google