Изкуство Изобразително изкуство Художник маринист обикаля света

balgari.bg

Художник маринист обикаля света

Георги Велчев, един от новаторите в българското изкуство от 20-те години на XX век и един от най-големите майстори на морския пейзаж, е роден на 18 ноември 1891 г. във Варна. От 1910 г. до 1920 г. (с две прекъсвания заради Първата световна война) следва живопис в Държавното художествено-индустриално училище в София при Иван Мърквичка и Стефан Иванов.
Още в най-ранните си творби, рисувани от 1917 до 1920 г., Велчев гравитира към импресионистични и символистични интонации.
От 1920 до 1922 г. живописецът живее в Париж. Великолепните маслени и гвашови творби, създадени тогава, показват привързаността му към стилистиката на Пиер Бонар и към естетическите принципи на набистите (пророци - от еврейски), който създават символистично изкуство, фаворизиращо ценността на поетичното съзерцание, на романтичния и мистичен поглед към природата и човека, на духовното вглъбение.
Творбите на Георги Велчев от парижкия му период са чудесно превъплъщение на тази естетика, изпълнени са в изящен поантилистичен стил, носят лирични настроения и едно особено, самотно тайнство.
През 1923 г. той пребивава в Германия - в Мюнхен, Берлин, Бремен.
Пордежда изложби в Карлсруе и Висбаден, рисува в Тирол, посещава и Италия. Поканен е от известния символист и експресионист Хайнрих Фогелер в знаменитата художническа колония във Ворпсведе край Бремен.
През 1924 г. Велчев е в Ню Йорк, където остава до 1931 г. Тук художникът прави осем изложби. Пътува до Маями, Сан Франциско, Филаделфия, посещава Канада и Хавайските острови. Икономическата криза в САЩ го принуждава да се върне в родината, където остава до края на живота си. По пътя обрътно посещава Австралия и Китай.
В България художникът живее и работи в родната си къща във Варна. И тук пътешественикът продължава неуморното си пътуване - в села и градчета, в планински и крайморски места. В картините му се появяват слънчевите дворове, открехнатите стари вратници, мостовете и чешмите, къщите и улиците.
Но най-силно Велчев е привлечен от морето като изобразителен мотив. В пейзажите му витае особено напрежение, някакво драматично предчувствие, а понякога и символистичен дух. Маринистичните творби на Георги Велчев са ненадминати в българската класическа живопис.
Свободолюбив и интелигентен, творецът предизвиква най-тежките обвинения от страна на властите след 1944 г. Оказва се неразбран и отхвърлен, умира беден и изоставен на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст.
Музеят "Георги Велчев", където се съхраняват и излагат работите на живописеца, съществува от 1961 г., когато родната му къща е дарена на града от брат му и сестра му.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google