Изкуство Изобразително изкуство "Летописецът" на авторитаризма

balgari.bg

"Летописецът" на авторитаризма

altТодор Цонев е автор на графики, живописни платна, сатирична пластика, дърворезба и металопластика, офорти и стенописи, но най-известен е с политическите си карикатури.
Цонев е ученик на Илия Бешков. Открива първата си изложба през 1970 г., тогава представя 142 малки пластики. Втора изложба, с 350 сатирични пластики, подрежда през 1977 г.
През следващата година, на 16 март 1978 г., домът на Тодор Цонев бива обискиран от Държавна сигурност и са конфискувани близо 500 негова карикатури. Художникът прекарва 68 денонощия на "Развигор" 1.
Карикатурите биват показани пред публика едва на 11 януари 1990 г. в изложбата "Летопис на авторитаризма" в залата на СБХ на "Шипка" 6  в столицата.
Между 1991 и 1999 г. Тодор Цонев издава вестник "Сатира" в сътрудничество с Мария Овчарова. Негови карикатури се публикуват и в много български ежедневници.
Тодор Цонев умира след тежко заболяване на 23 октомври 2004 г. През юли 2007 г. семейството на художника организира ретроспективна изложба с негови творби, която има за цел и да покаже творчеството на художника в един по-пълен вид и да припомни на българския зрител, че освен карикатурист Цонев е и един широкоспектърен автор.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Автопортретът на художника е на електронното издание на вестник дума.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google