Изкуство Изобразително изкуство Художникът пътешественик

balgari.bg

Художникът пътешественик

Жул Паскин (Юлиус Пинкас) е роден на 31 март 1885 г. във Видин в семейството на заможен търговец.
През 1892 г. семейството се преселва в Букурещ. Три години по-късно Юлиус е изпратен да учи във Виена. От 1902 до 1905 година живее във Виена, Мюнхен и Берлин, учи в художественото училище на Мориц Хейман в Мюнхен, посещава Берлинската академия и работи като илюстратор на немските списания "Симплицисимус" и "Югенд".
Подписва работите с името Паскин от 1905-а. В края на декември същата година заминава за Париж.
Във френската столица се сближава с кръга художници, посещаващи Кафе дю Дом, известни като "домистите". Година по-късно негови карикатури с псевдонима Паскин Русчук са публикувани в списание "Българан".
Първата самостоятелна изложба графика на Паскин е подредена през 1907 година в Берлин в галерията на Паул Касирер. Следващата година излага рисунки на Есенния салон в Париж.
По време на Първата световна война пътува из Америка и Куба.
През 1920 г. получава американско гражданство и се връща в Париж. Следващите две години прекарва в пътувания - посещава Алжир и Тунис, участва за първи път в Салон дьо л`Арене и излага в галерията на Берт Вейл.
През 1923 г. подрежда самостоятелна експозиция в "Джоузеф Брумър Галери" в Ню Йорк. Към Голямата ябълка художникът ще се върне отново година по-късно, след нови пътешествия през Алжир и Тунис.
След година Паскин пътува из Италия, през 1927-а се включва в обща експозоция в "Американ арт галъри" в Ню Йорк, подрежда и самостоятелна изложба в Париж.
Междувременно се установява в Съединените щати, но през юни 1928-а се връща в Париж и поема на път през Испания и Португалия.
Паскин е сред най-големите бохеми на своето време, бил е приятел с Модиляни, Хемингуей, Пикасо и Жорж Папазов.
През 1930 г. Паскин подрежда две самостоятелни експозиции - в Ню Йорк и в Париж. В деня на откриването на изложбата му в Париж - 2 юни, художникът се самоубива в ателието си. Всички галеристи затварят галериите си в знак на почитта си към художника.
Творби на Жул Паскин са показвани в България през 1935 г. заедно с творби на Иван Ангелов, Гошка Дацов, Юрдан Кювлиев, Иван Милев, Никола Петров. През 1975 г. е показана ретроспективна изложба в София, Пловдив и Видин, а през 1991 г. негови творби са сред произведенията в изложба "Художници евреи в България".
Работи на Жул Паскин притежават Националният музей за модерни изкуства в Париж, Националната библиотека в Париж, Музеят за живопис и скулптура в Гренобъл, Музеят за изящни изкуства в Лил, Националната художествена галерия в София.

Още - на www.trud.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google