Изкуство Изобразително изкуство Изваял герои от камък

balgari.bg

Изваял герои от камък

Любомир Далчев се ражда на 27 декември 1902-ра в Солун. Брат е на поета Атанас Далчев и на арх. Борис Далчев.
През 1926 г. Любомир завършва Художествената академия в София в класа на проф. Никола Маринов. Две години по-късно завършва скулптура в Римската академия, специализира пластична анатомия в Париж през 1929 г.
Щом се връща в родината, Далчев активно се включва в художествения живот в страната - участва в изложби, става член на Дружеството на новите художници. Рисува живописни картини от 1926 до 1933 г., но много от творбите му биват унищожени при бомбардировките над София през 1944 г.
След 1933 г., когато за пръв път показва свои рисунки по пластична анатомия и пластики, Далчев се ориентира основно към скулптурата в различните й жанрове: малка пластика, монументална пластика, декоративна пластика. Декоративни пластики Далчев е изпълнявал по екстериора на сградите на Българска народна банка, Софийски университет, ЦУМ и др. Работи с камък, бронз, керамика, дърво, ковано желязо.
Между 1935 и 1937 г. преподава пластична анатомия в Художествената академия.
Много портрети на негови съвременници са излезли изпод четката на Любомир Далчев, негово дело са и 55-те фигурални композиции за Съдебната палата в Русе. Създава фигури за Централните софийски гробища, паметник в Дряново на падналите във войните, монументи за моста "Игото" в Габрово.
От средата на 40-те години на двайсети век до 1960-а Далчев прави паркови скулптури и паметници на историческа тематика, които се намират в паркове в София, Варна, Русе, Златни пясъци (скулптурата на Орфей), Велико Търново, Добрич (паметника на Йордан Йовков), Шумен, Скопие. Автор е на композиции към Братската могила във Варна и за Паметника на Съветската армия в София (по скици на Борис Ангелушев).
След 1960 г. творбите му стават по-експресивни, тогава художникът сътворява скулптури в естествен ръст на поп Богомил, на Ленин и Коперник. Монументални творби на Далчев от този период се съхраняват в Националната художествена галерия, московския Пушкински музей, Ермитажа в Санкт Петербург, в художествени галерии в Одеса, Баку и др.
Любомир Далчев е автор на проекта "Паметник на трите поколения" на хълма над Перущица, на мемориалния комплекс "Братска могила" в Пловдив и др.
През септември 1979 г. Далчев е във Виена за своя изложба, придружен от съпругата си Ана и синовете им Любомир и Петър. На галавечерята по повод закриването на изложбата Далчев обявява намерението си да дари на българската държава експозицията си и да емигрира със семейството си в САЩ.
Първите десет години отвъд океана Далчеви прекарват в Кливланд, Охайо, след това се местят в Съни Вали, Сан Франциско.
Тук Далчев продължава да твори малка пластика и живопис, написва и мемоарите си.
Умира на 23 юли 2002 г., няколко месеца преди да навърши век живот.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google