balgari.bg

Танц от камък

Величко Минеков се ражда на 13 октомври 1928 година в пазарджишкото село Мало Конаре.
През 1954 г. завършва Националната художествена академия в класа по скулптура на проф. Любомир Далчев.
Първата голяма задача, която му е възложена, е архитектурното оформление на площада в Търговище.
През 1957 г. Минеков печели награда на Московския фестивал на младежта и студентите. През 1958 г. участва на Първото световно младежко биенале в Париж, подрежда изложби в унас и в чужбина.
От 1964 г. Минеков е доцент и преподавател по скулптура в Художествената академия, през 1975 г. става професор, а през 1976-а е избран за ректор на академията.
Сред най-известните творби на Минеков са Паметникът на Съединението в Пловдив, фигурата на Владимир Димитров - Майстора пред галерията на "Шипка 6" в София, скулптурите на площада в Пазарджик, сред които "Жажда" и "Нестинарка", мемориалът "Хан Аспарух" край Добрич, фигурите "Театър", "Музика", "Плодородие", "Ръченица" в Габрово, "Спартак" в художествената галерия в Бургас, фигурата на Иван Козарев в Добринище.
Величко Минеков е носител на немалко отличия, като Димитровска награда, орден "Стара планина" I степен, наградата на Община Пазарджик за цялостен принос към изкуството и заслугите му към града.
През 2008-а, по повод 80-ия юбилей на Минеков, Община Пазарджик издаде луксозен каталог с негови творби, част от които авторът е дарил на съгражданите си. Художествената галерия "Станислав Доспевски" в града притежава 37 негови произведения, 22 от които са монументални творби, експонирани в парковото пространство пред галерията.

Интервю с художника помества вестник "Труд".

Източник: http://bg.wikipedia.org

На снимката: Скулптурата на Минеков "Жена с хляб" 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google