balgari.bg

Мост между вселени

Зиятин Нуриев се ражда през 1955 година в кърджалийското село Мост. Мостове между културите сътворява художникът вече две десетилетия, сякаш орисан от това магично име.
През 1982 г. Нуриев завършва Художествената академия в София със специалност скулптура.
До 1990 година е излагал в много галерии у нас и по света, включително във "Вакко", "Афродит" и "Тоямура". Носител е на престижни награди, сред които Първа награда от Международния симпозиум на скулптурата Бургас през 1982-ра, Награда на Съюза на българските художници от 1987-а и др.
Зиятин е член на Съюза на българските художници.
В момента живее в Истанбул, работи и преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства в Университета "Мармара", където вече 16 години води ателието по каменоделство, чийто основтел е.
У нас Зиятин подреди експозиция миналия декември в бургаската галерия "Пролет".
Това лято пък неговата композиция "12-те апостола" бе сред творбите, взели участие в благородната надпревара "Наградите на М-Тел за съвременно българско изкуство". Скулптурната поредица бе показана в Склад № 7 на Пристанище Варна, превърнат в изложбена зала.
Миналата есен по идеен проект на Зиятин Нуриев пред автогара "21 век" в Кърджали бе издигната монументалната пластика "Лирата на Орфей", чиято вертикална планировка е дело на ландшафтния архитект проф. Кръстан Каракашев.
За творбите на Зиятин Левчев казва, че са "пълни с пророчества" и че в тях "има нещо от божествената първичност на природата".
Художникът работи с камък, бронз и други материали.

Източник: www.plovdiv-online.com

Интервю с твореца помества вестник "Стандарт".

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google