Изкуство Изобразително изкуство Художник по наследство и дух

balgari.bg

Художник по наследство и дух

altСтанислав Доспевски е син на Димитър Зограф и племенник на Захарий Зограф. Считат Доспевски за един от основоположниците на българската светска реалистична живопис.
Роден е на 3 декември 1823 г. в Самоков с кръщелно име Зафир Зограф. Учи в родния си град, а по-късно продължава образованието си в Пловдив. От дете помага на баща си и така изучава майсторството на иконописец.
През 1851 година Станислав Доспевски заминава за Русия. Тук завършва Художественото училище за живопис, скулптура и архитектура в Москва, а през 1856 г. - Императорската художествена академия в Санкт Петербург. По това време приема името, с коеот остава в историята на българското изкуство.
След завръщането си в България Доспевски живее в Самоков и Пазарджик. Обикаляйки манастирите ни, полага (заедно с Найден Геров) началото на основния фонд на първия български музей.
Станислав Доспевски е рисувал някои от стенописите в главната църква на Рилския манастир, в Батошевския манастир "Въведение Богородично", в Преображенския манастир (иконата на Св. Андрей и др.), в Лопушанския манастир, в храма "Успение на Пресвета Богородица" в Пазарджик (иконата на св. св. Кирил и Методий и др.), в софийската "Св. Неделя" (част от иконостасните икони). Олтарните икони Исус и света Богородица в пловдивската църквата "Св. Марина" също са негово дело, в "Св. св. Константин и Елена" в Стария Пловдив е неговата икона на света Варвара. Автор е на серия портрети, сред които - на Найден Геров и Мария Герова, на Душо Хаджидеков, д-р Стоян Чомаков, отец Кирил Нектариев и други.
По време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Станислав Доспевски е арестуван от турските власти. Умира в истанбулски затвор на 6 януари 1878 година. 

Вещи на художника и семейството му, както и негови творби притежава къщата музей в Пазарджик.

Източник: www.pravoslavieto.com

На снимката: "Св. Богородица Одигитрия", рисувана от Доспевски през 1859 г. Иконата се съхранява в Пловдивската митрополия

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google