Изкуство Изобразително изкуство Художникът на историята

balgari.bg

Художникът на историята

altТеофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч.
През 1961 г. завършва средното си образование в родния си град и се записва да учи живопис в Художествената академия. Завършва през 1969 г. Още не е завършил следването си, когато идва първото признание - награда за композицията му "Възпоменание". Няколко години рисува в Ловеч, после се установява в столицата.
От 1994 г. преподава професор по живопис в НХА.
Теофан Сокеров е излагал свои творби в много самостоятелни и общи изложби. Автор е на някои от най-известните монументални живописни композиции у нас - стенописите във въстановената Патриаршеска църква на Царевец, в Музея на образованието в Габрово, в Мемориалния комплекс на Бузлуджа, в Националния музей "Земята и хората" и НДК.
Негови мозаечни пана се намират в музея на Левски, в Съдебната палата и другаде.
Картини на Теофан са притежание на галерии в България, Франция, Германия, Швейцария и др.
Живописецът е двукратен носител на наградата "Владимир Димитров - Майстора" - през 1979-а и 1982-ра, на приза "Захари Зограф" - през 1984-та, на Първа награда на Международната изложба в Кошице - година по-късно, награда "Илия Петров" за стенописите в Патриаршеската църква в старата столица, награда на италианската фондация "Пиер Франчески Микети".

На снимката: Фрагмент от стенописите в Патриаршеската църква на Царевец

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google