Изкуство Изобразително изкуство Певецът на парижките покриви

balgari.bg

Певецът на парижките покриви

altНикола Манев е роден на 28 август 1940 година в Чирпан.
Завършва Художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон.
Установява се в Париж, но предпочита животът му да минава в пътувания.
Манев е подреждал повече от 130 самостоятелни изложби в цял свят, участвал е и в много групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.
От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много теми (земни образувания от българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексикански мотиви), но към една тема Манев се връща постоянно - парижките покриви.
През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей "Пейо Яворов". Заедно с къщата Манев дарява и 40 свои картини.
В Националния артцентър "Форум" на столичната улица "Вашингтон" през септември бе подредена експозиция от близо 100 платна на световния ни художник.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Вижте споделеното от художника в рубриката на списание "Тема" "Последния път, когато..." тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google