Изкуство Изобразително изкуство Възрожденският бит като икона

balgari.bg

Възрожденският бит като икона

altНикола Образописов, иконописец от Самоковска художествена школа, е роден през 1828 г. Син е на Йован Иконописец, от когото усвоява православната иконописна традиция такава, каквато е запазена в Света гора.
В творбите си Никола Образописов обръща поглед към народния бит и към българския пейзаж, опитва да ги внесе в църковните изображения.
Тази апокрифна живопис има голям успех, защото е общодостъпна.
Образописов е пламенен възрожденец и художник с оригинално дарование. Негови икони и стенописи има из цяла Западна България, в Одринско, Поморавието, Македония и Босна. През 1873 г. изписва пиротската църква. Работи в Рилския манастир и в околните параклиси. В притвора на църквата на Рилския манастир изписва Страшния съд и мъките на грешниците. Негови са стенописите в църквата на метоха при Орлица и в параклиса "Св. Лука" при постницата, в Бельова църква неговата четка също е оставила следа. Стенописи и икони в Лозенския манастир "Свети Спас" също са на Никола Образописов, художникът изографисва и стените на родния си дом в Самоков.
Освен че рисува икони и стенописва храмове, Образописов гравира щампи, твори и светска живопис. Оставя портрети, автопортрети и битови картини, по-известните от които са: "Селско хоро от Самоковска околия",
"Пренасяне мощите на св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир", "Вражалицата".
Художникът е починал на на 17 януари 1915 г.

На снимката: Автопортрет на Никола Образописов

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google