Изкуство Изобразително изкуство Художничка и новаторка

balgari.bg

Художничка и новаторка

Художничката Елисавета Консулова-Вазова е родена на 4 декември 1881 година в Пловдив.
През 1902 г. завършва втория випуск на Рисувалното училище (днес Национална художествена академия), специалност живопис, в класа на Ярослав Вешин.
Елисавета Консулова се омъжва за д-р Борис Вазов (най-малкия брат на Иван Вазов), двамата имат три дъщери. Художничката добавя фамилията на съпруга си към своята, което е явление, ново за България по това време. Между 1909 и 1910 г. консулова-Вазова специализира портретна живопис в Мюнхен, в академията на Дружеството на жените художнички.
Първата си изложба подрежда през 1919 г. в София. Това е и първата самостоятелна експозиция на жена художничка в България. Следват изложби в Прага (1931), Пилзен и Братислава (1932) и отново в София през 1934 и 1956 г.
Основен жанр в творчеството на Консулова-Вазова е портретът. Почеркът й е близък до почерка на импресионистите, много от платната си рисува на открито. Позират й Стоян Михайловски (1918), Борис Вазов, Христо Стамболски и Добри Христов (1919), Иван Вазов (1920), Кирил Христов, както и актьорите Драгомир Казаков, Елена Хранова, Марта Попова, Ирина Тасева, Спас Джонев. Елисавета Консулова-Вазова създава много картини на цветя и детски портрети, заради което проф. Константин Гълъбов я нарича "майка на цветята". Консулова-Вазова е и първата българска художничка, рисувала голо женско тяло.
Елисавета Консулова организира издаването и редактира сп. "Беседа" (1934-1940), преименувано на „Дом и свят" (1940-1943), учредителка е на дружеството за домашна култура "Български дом", сред инициаторите е на движение "Родно изкуство" у нас. Сътрудничи на списанията "Художник" и "Изкуство" с критически статии за българското и западноевропейското изобразително изкуство.
Тя е и един от първите деятели на кукления театър у нас.
Сред съществените културни приноси на Консулова е дейността й като художествен критик и преводач - превежда от английски и немски над 20 романа. По време на Балканската война е самарянка в Ямбол и Лозенград и доброволка в холерния лагер в Чаталджа.
Умира на 29 август 1965 година в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за художничката разказва вестник "Сега"

На снимката: Автопортрет на Елисавета Консулова, притежание на Художествена галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик

?

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google