balgari.bg

Българка за 1 евро

През 1997-а Снежана Русева и Хайнц Хойер печелят националния конкурс за проект на монетите от 1 и 2 евро на Германия. Проектът на сънародничката ни и нейния съпруг е избран сред 30 други.
Историята започва преди повече от три десетилетия, когато Снежана отива в Източен Берлин да следва графичен дизайн. Още през първата седмица среща Хайнц, женят се през 1976-а. Връщат се в България, остават тук четири години, като Снежана работи в издателство, а Хайнц - като скулптор.
След завръщането си в Източна Германия започват да работят по проектити за пощенски марки и медали. Хайнц преподава в старото си училище, а Снежана илюстрира детски книжки. Тогава правят и първите немски монети.
След падането на Берлинската стена двмата създават дизайна на монетите за единната парична единица на Германия, последвани от евромонетите на страната.
Снежана и Хайнц Хойер са правили монети за три валути, както и възпоменателни и юбилейни монети.
Интернационалното семейство е автор на юбилейната монета на България за Световното първенство по футбол в Германия през 2006-а със силуета на Стоичков на гърба. По проект на Снежана Хойер са и 112-те медала за Мондиала.
Талантливата българка проектира и юбилейната монета за 775-годишнината на Берлин, която ще се чества през 2012. На гърба й е запечетан миг от най-новата история на Европа - падането на Берлинската стена.

На снимката: Немските 2 евро с изображение на орел на гърба

Източник: www.jenite.net

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google